Pár bevezető gondolat a szabadkőműves részhez

Az Őrtorony-szervezet és a szabadkőművesség kapcsolatát szeretném először feldolgozni. Ebben a bejegyzésben leírásra kerül a témák tárgyalásának a módja és a vitába történő bekapcsolódás lehetőségének az ismertetése, valamint a tárgyalt témák listája is (vagyis egy tartalomjegyzék).

Miért kell ezzel foglalkozni?

Amúgy nem kötelező, nem "kell". Csupán azért vettem fel a saját kutakodásaim közé ezt a témát, mert Russell életét megismerve, egyre kevésbé illett bele a szabadkőművesség. Hamar rájöttem, hogy a szabadkőművességre vonatkozó Russell-vádak minden alapot nélkülöznek, sőt, nagyon könnyen cáfolhatóak.

Mint ilyen téma, könnyen előkerülhet majd Jehova Tanúi szervezetének vezetőitől, de abban a tálalásban, hogy az "ellenségeink alaptalanul rágalmaznak minket". Bár engem a szervezetnek sem az egésze, sem egyik vagy másik magas rangú nemzetközi vezetője sem kiáltott ki ellenségnek, úgy érzem, hogy a saját szerény munkásságaimon esne csorba, ha egy ilyen nyilvánvaló tévedést szó nélkül hagynék.

Valamikor egy magyar szervezetellenes blogger ezt vetette a szememre:

Minek kellett előhozni ezt az ügyet? Nem mindegy milyen okból haragszanak a szervezetre? Nem az a lényeg, hogy haragudjanak?

Akkor is, ma is azt mondom: nem, nem így gondolom.

A vita módjáról

Az értelmes vitában úgy érdemes érvelni, hogy akinek van egy kijelentése, az tárja fel a bizonyítékait. Ezért úgy gondoltam, hogy a szabadkőműves vádakat rendszerezett formában tálaló alapművekhez nyúlok vissza. Azok tényszerű állításainak a bizonyítékairól írok. Ezeket a könnyű átláthatóság miatt részterületekre szedtem szét. Ezekhez a részterületekhez a megfelelő helyen hozzá lehet szólni.

Azt szeretném, hogy az, aki bekapcsolódna a vitába, az mindent olvasson el, így rálátása lehet arra a képre, amit szerintem egészben kell látni.

A hozzászólás előmoderált. Vannak olyan személyek, akiket amint hozzászólnak, ki fogok venni az előmoderálás alól (azt hiszem erre van mód) és később bármikor, bármennyit hozzá fognak tudni szólni előzetes engedély nélkül is. Ezt mindenkivel megteszem, akit már régebbről ismerek és a bizalmam élvezi. Legszívesebben azonnal engedélyezném őket, de ilyen lehetőség nincs, sajnos csak az első hozzászólások után tudom megtenni.

Van jó pár olyan ember, akit soha nem engedek át a moderáláson, mert a korábbi közös élményeink során erre az álláspontra kényszerítettek rá. Úgyhogy, ha korábban bárhonnan kitiltottalak vagy megkértelek, hogy ne látogasd az internetes felületeim, akkor ne is próbálj kommentet írni, mert nem fogom átengedni. Szeretném ezt a felületet értelmes diskurzusra szánni. E miatt lesznek még egyéb kommentek, melyeket nem fogok beengedni. A korábbi évek tapasztalatai sajnos megmutatták, hogy csak így lehet.

A szóba kerülő témák

 1. Bevezetés (ez a bejegyzés)
 2. Az elképzelés története
 3. Drábik János írásai
 4. Koronás kereszt és a templomosok
 5. Temetkezési hely
 6. Szárnyas naplemez
 7. Eklektika a szimbólumokban
 8. Beismerő vallomások?
 9. Leleplező értékűnek gondolt képek
 10. Piramis
 11. Cionizmus
 12. Illuminati és mások
 13. Okkult kapcsolat?
 14. A szabadkőművesekről
 15. Akkor miért lett sikeres Russell?

Remélem, hogy ez a sok morgás nem vette el senkinek sem a kedvét.

russ_grave_fmcent.jpg

A képen Russell sírhelye látható, közelében egy emlékmű, mely piramishoz hasonlít, az út másik oldalán pedig a szabadkőművesek központja. Vajon ez bizonyítana bármit is? Majd kiderül!

Kellemes virtuális utazást kívánok!